Online terapiyi, internet bağlantısı ile görüntülü konuşma sağlayan bir program üzerinden (Skype gibi) psikoterapi hizmeti almak şeklinde tanımlayabiliriz.
Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliğinde Online Terapi; psikoterapi ilişkisinin başlangıcından itibaren telefon, e-posta, bilgisayar ortamında karşılıklı görüşme ('chat', videokonferans vb.) ortamlarının kullanıldığı durumlar olarak tanımlanmaktadır.
APA (Amerikan Psikiyatri Derneği) tarafından onaylanan, bilimsel etkisi kanıtlanmış profesyonel bir yöntemdir.
Online terapinin en önemli avantajı şu an içinde bulunduğumuz durumlar gibi dış etkenlere bağlı yüz yüze görüşmenin yapılamayacağı durumlar için bir imkan sunmasıdır. Danışanın terapi merkezine gelme ile ilgili engelleri varsa (şehir dışında veya yurt dışında olma, fiziksel engel ya da kronik bir hastalığa sahip olma gibi) tercih edilen bir yöntemdir.
#Covid-19 pandemisi sebebiyle, evlerimize kapanmış durumdayken, #onlineterapi daha çok gündeme gelmiş durumda ve bu süreçle ilgili daha çok bilgi ihtiyacı hissedilmektedir.
Online terapi de yüz yüze yürütülen psikoterapi süreci gibi etik ilke ve sorumluluklara bağlı kalarak ilerler. Danışanın gizliliği korunur, güvenilir bir destek sağlar. Yine yüz yüze terapi sürecinde olduğu gibi, terapistten belli bir gün ve saat için randevu alınır ve ödeme havale, eft gibi yöntemlerle yapılır.
コメント