top of page
Ara
Betül Gündüz

KARDEŞLER ARASI KISKANÇLIK VE ÇATIŞMA

Güncelleme tarihi: 26 Eki 2022

Kardeşler arası kıskançlık ve çatışma çoğu zaman normal ve özellikle belli dönemlerde daha çok görebileceğimiz bir durumdur. Fakat özellikle evde daha çok zaman geçirdiğimiz bu günlerde ebeveynlerin de, kardeşler arasındaki çatışma çoğaldıkça bunun sonlanmasını beklemesi de oldukça anlaşılır.


kardeşler arası kıskançlık ve çatışma

Ebeveynlerin kardeşler arasındaki çatışmalar konusunda dikkat edebileceği şeyler var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Tarafsız olun: Belki de ebeveynlerin yapması gereken en önemli şeylerden biri, kardeşler arasında herhangi bir taraf tutmamak ve birini diğerine savunmamak olarak söyleyebiliriz. Onları yargılamadan, dışarıdan bir göz olarak durumu aktarmanız ve müdahale etmemeniz önemlidir.

  • Bırakın sorunları kendileri çözsünler: Çoğu zaman kardeşler arasındaki çatışmaya ya da soruna müdahale etmeden, kendilerinin çözmeleri yönünde onları desteklemek çok daha işe yarardır. Bu şekilde sorun çözme ile ilgili hem onları teşvik etmiş olursunuz, hem de daha az müdahaleci davranmış olursunuz.

  • Duygularını kabul edin: Çatışmalarda olabildiğince sakin kalmak ve onların da olumsuz duyguları olabileceğini kabul etmek ve anlayış göstermek de bu süreçte önemlidir. Kabul etmediğiniz şeyin onların duyguları değil, olumsuz davranışları olduğunu gösterin.

  • Öfkenin / olumsuz davranışın altında yatan gerçeği anlamaya çalışın: Çoğu zaman çocukların olumsuz davranışlarının altında farklı bir ihtiyaç da yatabilir. Dikkat çekmek, sınırları test etmeye çalışmak, hayatının farklı bir alanında bir şeylerin yolunda gitmemesi gibi sebepler olabilir. Çocuğun gerçek ihtiyacını görebilmek de bu noktada önemlidir.

  • Kurallar ve sınırlar konusunda net ve hatırlatıcı olun: Çocuklar sınırlar ve kuralların hatırlatılmasına ihtiyaç duyabilirler. Sınırlar ve kurallar konusunda açık ve net olduğunuzdan emin olun.

  • Çözüm için seçenekler oluşturmalarına izin verin: Sorunun çözümünün tek bir yol olmadığını, farklı seçeneklerin de olabileceğini görmeleri konusunda destekleyici olun. Farklı çözümler bulabilmeleri yönünde birlikte beyin fırtınası yapabilir, onların da seçenekler üretmelerini teşvik edebilirsiniz.

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page